Srila Prabhupada was in 1896 geboren in Calcutta, India. Hij ging naar Britse koloniale scholen en ging later scheikunde studeren aan de universiteit van Calcutta. In zijn studententijd werd hij een aanhanger van de onafhankelijkheidsbeweging van Gandhi. Om zijn steun te betuigen aan deze beweging droeg hij alleen wit handgeweven stof (dat geweven was in India) en weigerde zijn universiteitsdiploma te aanvaarden. Op 22 jarige leeftijd richtte hij een farmaceutisch bedrijfje op om zijn vrouw en kinderen te kunnen onderhouden. Hij ontmoette zijn spiritueel leraar (Bhaktisiddhanta Saraswati) in Calcutta in 1922, en in 1932 ontving Prabhupada initiatie van hem.
Missie
In 1936 vroeg Srila Prabhupada in een brief aan Bhaktisiddhanta of er iets in het bijzonder was wat hij voor hem kon doen. Het antwoord dat Srila Prabhupada hierop ontving, was: Verspreid het Krishna-bewustzijn over de hele Engelstalige wereld. Dit was de laatste instructie die hij van zijn spiritueel leraar kreeg, aangezien Bhaktisiddhanta kort hierna overleed. Deze instructie maakte een diepe indruk op Srila Prabhupada en vormde zijn leven.
Srila Prabhupada schreef vervolgens een Engelstalig commentaar op de Bhagavad-gita en hielp Bhaktisiddhanta's missie (de Gaudiya Matha). In 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, begon Srila Prabhupada met het Engelstalige tijdschrift Back to Godhead. Hij deed alles helemaal zelf: schrijven, redactiewerk, lay-out en de verkoop.
In 1950 ging Srila Prabhupada met pensioen om meer tijd te kunnen besteden aan het bestuderen van de geschriften en zijn schrijfwerk.
In 1959 aanvaardde hij de onthechte levensorde (sannyasa) en begon met zijn meesterwerk, een Engelse vertaling van het Srimad-Bhagavatam, met commentaar. Ook hier deed hij alles alleen: hij kocht het papier, verzorgde de financien en regelde de publicatie. Binnen een paar jaar had hij het eerste van de twaalf canto's van het Srimad Bhagavatam gepubliceerd in drie delen. Hij verkocht de boeken zelf via vertegenwoordigers in de grotere Indiase steden.
Oprichting van ISKCON
In 1965 vertrok Srila Prabhupada op 69 jarige leeftijd per boot naar Amerika, waar hij mensen begon te onderwijzen over de vaishnava-traditie. Tussen 1966 en 1968 richtte hij in verschillende Amerikaanse steden tempels op. Ook organiseerde hij in 1967 in San Francisco voor het eerste een Ratha Yatra-festival buiten India.
Van 1971 tot 1977 ontwikkelden Srila Prabhupada en zijn leerlingen ISKCON in een wereldwijde organisatie. Overal ter wereld werden tempels, restaurants en boerderijgemeenschappen opgericht, evenals het Bhaktivedanta Institute en het Food for Life-programma.
Tussen 1966 en 1977 heeft Srila Prabhupada maar liefst veertien keer de wereld rond gereisd. Ondanks zijn intense schema heeft hij continue schrijven. Zijn boeken zijn nu een waar naslagwerk voor Vedische filosofie, religie en cultuur. Zijn werk is in meer dan 55 talen vertaald, en zijn uitgeverij, de Bhaktivedanta Book Trust is 's-werelds grootste uitgeverij over Indiase religie en filosofie.